Marks Kevers
Marks Keverss Marks Kevers
Marks Kevers Marks Kevers
Marks Kevers Marks Kevers

Hoe verzorg je de cocon van de rozenkever

Een volgroeide larf gaat een cocon maken, dit gebeurt met speeksel en substraat, hij maakt een mooi ei vormig omhulsel, soms tegen de bodem van de bak soms los in het substraat. Deze cocons zijn glad aan de binnenkant.

Het substraat dat de larf gebruikt voor zijn cocon kan erg verschillen, sommige gebruiken alleen blad terwijl er andere zijn die liever alleen zand gebruiken.

 

De cocon verplaatsen

Als de cocon hard is kan je hem in een ander bakje te plaatsen zo voorkom je verstoring door de andere larve. Wel moet je het bakje met cocons voorzien van luchtgaatjes en ze mogen licht vochtig gehouden worden.

De metamorfose

In de cocon vind de metamorfose (gedaante wisseling) plaats. Uiteindelijk moet de larf veranderen naar kever. De larf verandert  na het maken van de cocon in een pop. na een aantal weken verandert de pop in een kever.

 

Als de cocon hard is kan je er een klein kijkgaatje in maken om te zien hoever de verpopping is en of de pop/kever nog goed is. Het gaatje maak ik met een klein mesje. de kever moet zelf uit de cocon komen.

 

Dit proces duurt bij de gewone pachnoda’s ongeveer 6 weken. Er zijn verschillende pachnoda soorten die in de cocon in pauze gaan (dit heet diapauze) en bij bijvoorbeeld de Pachnoda Cordata  duurt het zo maar 13 weken.