Marks Kevers
Marks Keverss Marks Kevers
Marks Kevers Marks Kevers
Marks Kevers Marks Kevers

De leefomgeving

De pachnoda’s kan je thuis houden in een terrarium,  omdat het relatief kleine kevers zijn hoeft het terrarium niet zo groot te zijn. De kevers hebben behoefte aan warmte en licht, de temperatuur is ongeveer 22 tot 25 Graden Celsius in de terraria (deze temp bereik je met een klein lampje 25 watt).

Het voedsel

Het voer wat de kevers eten is beetle jelly dit is een compleet voer, voordeel van beetle jelly is dat het geen fruitvliegjes aantrekt. Ik wissel dit af met banaan waar ik af en toe wat stuifmeel pollen over strooi (deze kan je kopen in de reformzaken).

De kevers leven ongeveer 4 tot 6 maanden.

Humus

Kevers hebben in hun terrarium wel een dikke laag humus (bodem substraat) nodig , in ieder geval 3 keer de lengte van de kever dit omdat ze hun eieren willen begraven, het substraat moet licht vochtig zijn.

Als de kever de omstandigheden in hun terrarium niet goed vinden leggen ze geen eieren. Na een aantal weken merk je dat er larve zijn, het voer verdwijnt erg snel onder de grond, deze larve haal ik uit het terrarium en houdt ik in bakken apart.

De eitjes

De eieren van de pachnoda’s zijn kleiner als spelden knopjes. Ze komen uit na ongeveer een maand, in de bakken met de kevers. De eieren worden ingegraven in het substraat dit voorkomt uitdrogen.

De larven

Bij de Larve wordt er gesproken over 3 stadia L1, L2 en L3. Tijdens de groei vervellen de larve omdat hun huid te klein is geworden. Dit gebeurt diverse malen. Deze verschillende grote en stadia noemen we L1 t/m L3.De Larve houd ik in bakken apart vanaf ½ liter per larf tot 10 liter voor meer larve. larve van dezelfde grote houdt ik bij elkaar.

Larven voedsel

Larve eten blad van loofbomen, ik gebruik alleen beuk en eik, je kan verschillende soorten blad gebruiken het licht er een beetje aan wat er in je omgeving groeit, hard hout bomen hebben de voorkeur. Ook geef ik bladgroen aan de larve (andijvie of paardenbloem blad). In het begin moet het substraat vrij vochtig gehouden worden en tegen het eind juist droger.

 

Jonge larve groeien snel en lijken de behoefte te hebben aan extra voeding, kleine hoeveelheden gemalen kattenbrokjes met vis voer (vijverkorrels en vlokken) nemen ze goed op. Ook droge paardenmest en dode kakkerlakken zijn goede extra toevoegingen.

Larve in L3 stadia die donker (geler) worden moeten met rust gelaten worden omdat ze dan bijna gaan verpoppen.