Marks Kevers
Marks Keverss Marks Kevers
Marks Kevers Marks Kevers
Marks Kevers Marks Kevers

Uitdagingen bij het kweken van kevers

Bij dode kevers kan je controleren of ze echt dood zijn door ze in je handpalm te houden en er tegen aan blazen, ook niet gelijk weg gooien maar even rustig laten liggen is een optie, indien ze niet dood zijn gaan ze snel weer bewegen.

Cocons repareren er kan per ongeluk tijdens het controleren een cocon kapotgaan, je hem plakken met een papieren plakbandje. Ook kan je de hele cocon (of wat er van over is) in een oase leggen met een dekseltje en dan weer dicht plakken. Of indien de schade te groot is en hij nog larve is gewoon weer terug plaatsen in de larve groep.

Het nadeel van banaan voeren is dat je soms een uitbraak krijgt van fruitvliegjes. Dit is weer tegen te gaan daar de banaan onder de grond te voeren. Door niet altijd voer aan te bieden en of af te wisselen met jelly komen de vliegjes niet in grote getalen voor je doorbreekt hun cyclus.

Ik zelf voer maar eens in de week kleine stukjes banaan. Ook zijn de fruitvliegjes makkelijk te vangen in een wespenval. De wespenval zet ik bij de bakken en vul ik met witte wijn of appelsap.

Schimmel

Schimmel in substraat komt mede door de toevoegingen van katten en vis voer. Ook zitten er schimmel sporen in het substraat vaak zijn het een aantal combinaties van factoren die extreme groei veroorzaken

Als ik schimmel heb in de bakken maak ik de schimmel draden kapot door het substraat om te schudden hierdoor komt er lucht bij schimmel houdt hier niet van. (het gebeurt meestal twee dagen na het voeren dus even in de gaten houden)

Er zijn verschillende soorten Mijten de meest voorkomende zitten op het voer ze komen uit het substraat. Ze verstoren de kevers en gaan op ze zitten dit is niet wenselijk. Mijten houden van een vochtige omgeving. Om ze te verminderen moet je eigenlijk hun aangename omstandigheden wegnemen. Dat wil zeggen het substraat laten drogen en de voedingsbodem wegnemen. Overtollig voer weghalen en ze lokken op honden brokje of banaan als er veel op zitten dan verwijderen.

Door het substraat in de magnetron te koken (1 minuut) 900 watt dood je alle eieren en schimmelsporen. Ook gaan dan de mijten dood.

Bijvoeren van de larven, om de week geef ik een mengsel van verschillende dierlijke eiwitten als toevoeging aan de larve L1/L2 dit zijn kleine hoeveelheden (dit i.v.m.de schimmel gevoeligheid hiervan ) het mengsel bestaat uit 2/3 gemalen kattenbrok en of hondenbrok ik vul dit aan met diverse visvoedermiddelen vlokken vijver korrels en gedroogde zijderupsen dit alles wordt gemalen aangeboden. Dit word afgewisseld met fijne gesneden andijvie of paardenbloem blad.

Naar mate de larve ouder worden hebben ze minder behoefte aan toevoegingen (ze laten de andijvie dan gewoon liggen). Dan eten ze veel meer blad.